Masopustní koblížky
Další
rodinný recept, a to na výborné křehoučké koblížky :)
Budeme potřebovat:
- 50dkg hladké mouky
- 5dkg cukru
- 4dkg tuku
- 4-5 žloutků
- 3dkg droždí
- špetka soli
- 1 PL rumu
- asi 1/4 l mléka
Postup:
Z trochy
mléka, cukru, soli a droždí si připravíme kvásek. Z pěkně vyběhlého kvásku a
zbytku ingrediencí si vypracujme hladké těsto, přikryjeme a necháme na
teplém místě cca 45 min vykynout. Vyběhlé těsto si rozdělíme asi na 6 dílů,
každý díl vyválíme na tenkou placku (nejlépe tak, aby byla osově souměrná :D)
vezmeme si malou skleničku a na jedné polovině placky si naznačíme skleničkou
budoucí koblížky. Do středu každého kolečka dáme trošku marmelády, vezmeme
druhou polovinu placky a dle pomyslné středové osy přiklopíme na kolečka s
marmeládou. Tímto způsobem nám vzniklo jakoby takové písmeno D s kopečky :D
vezmeme skleničku a vykrojíme kolečka tak, aby marmeláda, značící se pod těstem
byla uprostřed. Koblížky si skládáme na pomoučněný vál a necháme ještě kynout.
Když budeme cca v polovině, hotové koblížky otočíme, aby mohly kynout i z druhé
strany.
V pekáčku
nebo hrnci si rozpálíme cca 1 l oleje a vkládáme koblížky (musí plavat!),
ztlumíme teplotu a pečeme.. jakmile vidíme, že koblížci chytly správnou barvu,
otočíme je a pečeme z druhé strany.... pečené koblížky necháme vychladnout a
poprášíme moučkovým cukrem.
Dobrou!
Komentáře
Okomentovat