Hodobóžový bažant



A teď pozor, přichází rodinný recept! Jelikož se ne vždy podaří sehnat bažanta, lze recept aplikovat i na krůtí maso... jídlo je natolik dobré, že doporučuji masem nešetřit, čili bažantů to chce několik, krůty se nebojte celé :)
Budeme potřebovat:
  • bažanty (krůtu)
  • sůl
  • celý pepř
  • 2 větší cibule
  • 1 Héra
  • trochu bůčku nebo slaniny pod kůži
Nádivka:
  • 5 rohlíků
  • 1/2 kg uzeného bůčku
  • muškátový květ
  • 4 vejce
  • ořechy
  • 1/2 másla
  • sůl
  • petržel
Postup I. - bažant:
Masíčko omyjeme, osušíme prosolíme, pod kůži nacpeme trochu toho bůčku. vložíme na pekáč prsíčkama dolů, posypeme pepřem, poklademe cibulí nakrájenou na silnější kolečka a hérou nakrájenou na 1cm široké plátky.
Podlijeme vodou, vložíme k masíčku nádivku, přikryjeme pekáč alobalem a pečeme při 180C bažanty 1,5 hod, krůtu dle velikosti až 2 hod... Až bude maso poloměkké, odklopíme alobal, otočíme maso a pečeme dále při 220C až maso zrůžoví (dle potřeby podléváme).
Když je maso ready, vyjmeme ho  a z pekáče a uděláme si omáčku. slijeme omastek... necháme jen trošku se šťávou... zaprášíme hrubou moukou, vložíme a necháme zrůžovět, vyjmeme, podlijeme, promícháme, vrátíme do trouby... až se tato směs pořádně provaří, propasírujeme ji přes sítko do kastrůlku.. a dochutíme.
z masa obereme koření, nakrájíme, podáváme s nádivkou a bramborovými knedlíky.
Postup II. - nádivka
Vyvaříme si bůček, nakrájíme ho na kostičky, přidáme na kostičky nakrájené rohlíky, vejce, máslo, muškát. květ a na drobno nasekané ořechy a petržel. dochutíme solí a vložíme do pečící folie a vložíme k masu na pekáč.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Má milá, rozmilá, neplakej... život už není jinakej

králičí "dršťková" polévka

Kuře na kari