Hodobóžový bažant
A teď pozor,
přichází rodinný recept! Jelikož se ne vždy podaří sehnat bažanta, lze recept
aplikovat i na krůtí maso... jídlo je natolik dobré, že doporučuji masem
nešetřit, čili bažantů to chce několik, krůty se nebojte celé :)
Budeme potřebovat:
- bažanty (krůtu)
- sůl
- celý pepř
- 2 větší cibule
- 1 Héra
- trochu bůčku nebo slaniny pod kůži
Nádivka:
- 5 rohlíků
- 1/2 kg uzeného bůčku
- muškátový květ
- 4 vejce
- ořechy
- 1/2 másla
- sůl
- petržel
Postup I. - bažant:
Masíčko
omyjeme, osušíme prosolíme, pod kůži nacpeme trochu toho bůčku. vložíme na
pekáč prsíčkama dolů, posypeme pepřem, poklademe cibulí nakrájenou na silnější
kolečka a hérou nakrájenou na 1cm široké plátky.
Podlijeme
vodou, vložíme k masíčku nádivku, přikryjeme pekáč alobalem a pečeme při 180C
bažanty 1,5 hod, krůtu dle velikosti až 2 hod... Až bude maso poloměkké,
odklopíme alobal, otočíme maso a pečeme dále při 220C až maso zrůžoví (dle
potřeby podléváme).
Když je maso
ready, vyjmeme ho a z pekáče a uděláme si omáčku. slijeme omastek...
necháme jen trošku se šťávou... zaprášíme hrubou moukou, vložíme a necháme
zrůžovět, vyjmeme, podlijeme, promícháme, vrátíme do trouby... až se tato směs
pořádně provaří, propasírujeme ji přes sítko do kastrůlku.. a dochutíme.
z masa
obereme koření, nakrájíme, podáváme s nádivkou a bramborovými knedlíky.
Postup II. - nádivka
Vyvaříme si
bůček, nakrájíme ho na kostičky, přidáme na kostičky nakrájené rohlíky, vejce,
máslo, muškát. květ a na drobno nasekané ořechy a petržel. dochutíme solí a
vložíme do pečící folie a vložíme k masu na pekáč.
Komentáře
Okomentovat