To taky můžu za čtvrté

Dnešní den můžeme vzít trochu praktičtěji. Je věc známá, že smutek a špatnou náladu léčí manuální práce. Někdo jde okopávat záhony, někdo si jde zaběhat a někdo třeba vaří a peče. Jelikož na naši zahradu musí ještě před motyčkou zakročit bagřík, je jasné, že to dnes bude o vaření.

A vezměme to opravdu prakticky. Nebude to chleba, protože Franta ( náš kvásek) se momentálně křísí k životu. Bude to za pomoci droždí a budou to ROHLIKY. Příprava je velmi snadná, za to chuť je velmi vnadná (Terezo, nebuď tak trapná!:) ).

Potřebovat budeme:

  • 1 kg hladké mouky
  • 500 ml vlažné vody
  • 50g droždí (1-2sáčky sušeného, dle pokynů od výrobce)
  • 3 polévkové lžíce cukru
  • 1 polévková lžíce soli
  • 100 ml oleje
  • máslo na potření

Já osobně používám droždí sušené, kdo si ujíždí na pohledu na vzniku kvásku, udělá si kvásek. V mém případě do mísy dám nejprve sypké věci, zapnu robot s metlou na zadělávání těsta a přiliju teplou vodu s olejem a nechám robot dělat svoji práci. Až je těsto pěkně kompaktní a lesklé, vyndám jej na vál, rozdělím na stejně velké kousky (z tohoto množsví udělám cca 22 pěkných rohlíčků) a každý nejprve lehce vyválím, vyválenou placičku pak sroluju do ruličky, dám na plech a nechám cca 2 hod kynout. Troubu rozparádím na nějakých 220C a peču cca 10-15 min do zlatova. Po vytažení z trouby horké potřu máslem a lehce ještě posypu solí, protože sůl je nad zlato. 

Tohle je fakt šlágr a zaručeně pozvedne náladu. A na čerstvě upečený rohlíček si dáme co? Přece tu pažitku, co jsme si zasadili druhý den :)  Jak by řekla servírka z Břevnovské kavárny, "NECHTE SI ČVACHTAT!".

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Má milá, rozmilá, neplakej... život už není jinakej

králičí "dršťková" polévka

Kuře na kari