To taky můžu za čtvrté
Dnešní den můžeme vzít trochu praktičtěji. Je věc známá, že smutek a špatnou náladu léčí manuální práce. Někdo jde okopávat záhony, někdo si jde zaběhat a někdo třeba vaří a peče. Jelikož na naši zahradu musí ještě před motyčkou zakročit bagřík, je jasné, že to dnes bude o vaření.
A vezměme to opravdu prakticky. Nebude to chleba, protože Franta ( náš kvásek) se momentálně křísí k životu. Bude to za pomoci droždí a budou to ROHLIKY. Příprava je velmi snadná, za to chuť je velmi vnadná (Terezo, nebuď tak trapná!:) ).
Potřebovat budeme:
- 1 kg hladké mouky
- 500 ml vlažné vody
- 50g droždí (1-2sáčky sušeného, dle pokynů od výrobce)
- 3 polévkové lžíce cukru
- 1 polévková lžíce soli
- 100 ml oleje
- máslo na potření
Já osobně používám droždí sušené, kdo si ujíždí na pohledu na vzniku kvásku, udělá si kvásek. V mém případě do mísy dám nejprve sypké věci, zapnu robot s metlou na zadělávání těsta a přiliju teplou vodu s olejem a nechám robot dělat svoji práci. Až je těsto pěkně kompaktní a lesklé, vyndám jej na vál, rozdělím na stejně velké kousky (z tohoto množsví udělám cca 22 pěkných rohlíčků) a každý nejprve lehce vyválím, vyválenou placičku pak sroluju do ruličky, dám na plech a nechám cca 2 hod kynout. Troubu rozparádím na nějakých 220C a peču cca 10-15 min do zlatova. Po vytažení z trouby horké potřu máslem a lehce ještě posypu solí, protože sůl je nad zlato.
Tohle je fakt šlágr a zaručeně pozvedne náladu. A na čerstvě upečený rohlíček si dáme co? Přece tu pažitku, co jsme si zasadili druhý den :) Jak by řekla servírka z Břevnovské kavárny, "NECHTE SI ČVACHTAT!".
Komentáře
Okomentovat